De senere årtier har på mange måder været handikapområdets år. Siden halvfjerdserne har sanseområdet udviklet sig eksplosivt, efter det hollandske koncept Snoezelen. blev introduceret. Ligeledes er specialtilpasningen af hjælpemidler blev langt mere almindeligt og standardisering er næsten et fy-ord – Og med god grund. Ikke to handikap er ens – præcis ligesom at to mennesker ikke kan være ens. Mennesker med funktionsnedsættelse bliver mere og mere funktionsDYGTIGE og mulighederne for, at kunne være med flere og flere steder udvider sig hele tiden. Mange arbejdspladser har også fået øjnene op for, at når man skaber handikapvenlige faciliteter for medarbejdere, så er med man i et mangfoldighedsprojekt som benefit’er både borgeren, men også deres egen forretning.
Mennesker med funktionsnedsættelse i detail
For nogle år siden arbejdede jeg i en IKEA. Her oplevede jeg for første gang nogensinde hvad det betød, at arbejde side om side med mennesker med forskellige handikaps – Og det gled som smør. Faktisk var det nogle af de absolut med dedikerede og dygtige kollegaer jeg nogensinde har haft. En havde en delvist lam venstre side. Det betød, at han fyldte varer op med højre hånd og han små-savlede en smule indimellem. Men kæreste gud hvor var han sjov! Vi havde det kanon sammen. En anden var autist. Jeg opdagede det faktisk først længe efter og jeg må indrømme at jeg havde nået at tænke mig. Men alt blev gjort til skamme og han er i dag stadig en kær ven den dag i dag. Desværre kan han komme til, at sige tingene en smule forkert og blive frustreret når presset kom i fx højsæsoner, men her var virksomheden så sej, at finde en drømmeplads til ham i et mindre belastet område hvor han elsker at være den dag i dag.
Kørestolsramper inviterer til mangfoldighed
Noget som både IKEA, men også flere og flere arbejdspladser har fokus på er, at lave ramper til kørestole og gangstativer – ikke kun til kunder, men også i fællesrummet til medarbejderne. Dette signalerer at alle er velkomne og opfordrer til en solidaritetsfølelse og fælleskabsfølelse. Dette oplevede jeg hos ProComfort på fyn, som sælger hjælpemidler til handicappede. Her blev for nyligt bygget en rampe op til virksomhedens indgangsparti, som et internt initiativ til, at gøre det mere attraktivt for kørestolsbrugere at søge jobs. Derudover fortæller direktør HG Olsen, at han faktisk fik ideen da hans store sankt bernhardshund, med det opfindsomme navn Bernhard eller ‘Bernie’ i daglig tale, ikke kunne gå op ad trapper. Olsen fik derfor den idé, at åbne op så alle kunne være med fremadrettet og det er han glad for i dag.
Kommunal støtte til inkluderende fællesskaber
Olsen forklarer også, at han siden da har oplevet en stigning i antal ansøgninger og har også opsøgt flere kommunale instanser for, at få lov at tilbyde mennesker med funktionsnedsættelse stillinger. Han beskriver, at det faktisk er en win-win situtaion på mange måder. Han får kompetent hjælp, udfyldt sit store behov for at hjælpe andre mennesker og til en aflønning, som er lavere end normalt da kommunen hjælper med at finansiere. Hans ansatte får ligeledes mange goder; de får både et roligt og afbalanceret oplæringsforløb, ansvar i den udstrækning de ønsker og magter, og så får de et sjovt og hyggeligt arbejdsmiljø med gode kollager. Det er direktørens ønske at flere og flere vil følge trop og se guldet i udfordrede mennesker fremover.