Renovering af hus – husk at bruge gode materialer

Skal du til at renovere hus? Så er det vigtigt at bruge de rigtige materialer, som ikke er sundhedsskadelige. Der findes skadelige materialer inden for stort set alt bygge arbejde, hvad enten det er tagplader, maling eller tapet.

Hvorfor er det vigtigt?

Det er vigtigt at bruge godkendte mærker når du renoverer dit hus, da ikke godkendte mærker kan have en sundhedsskadelig effekt. Det er ikke nødvendigvis noget du ligger mærke til lige i det øjeblik, du åbner bøtten med maling, men på sigt kan det få sundhedsmæssige konsekvenser for dig og din familie, hvis i ikke vælger at bruge ordentlige materialer.

Hvis du er i tvivl om din maling eller dit tapet er i orden, bør du tage fat i en professionel håndværker, og spørge dem til råds. Du bør købe din tapet, steder du ved er godkendt og som kan rådgive dig mht. opsætning af denne. Hvis du er på jagt efter et murstens tapet, kan du købe det her!

Hvad kan der ske ved ikke at bruge godkendte produkter?

Hvis du ikke bruger godkendte produkter når du renoverer huset, kan dig og din familie i værste tilfælde få astma. De skadelige produkter er specielt at finde i malerbranchen, men også inden for lim og lakering af gulve, kan der være skadelige mærker, som du bør undgå.

Hvis du alligevel har fået fingrer i et af de skadelige produkter, eller er i tvivl om hvor vidt det er skadeligt, bør du også konsulterer med en professionel. I nogle tilfælde vil det være nok, at foretage renoveringen med en maske, og derefter opholde sig væk fra huset i x antal timer. Du skal dog være opmærksom på at der er en tidsgrænse for, hvor lang tid du må have en sådan maske på – nogle masker må du faktisk kun have på i op til 20 minutter, før det bliver farligt. En af grundene til dette er at maskens ilt ikke bliver udskiftet nok, og at du dermed ikke får nok ilt.

Inden for tagplader, er de fleste af de mest skadelige tagplader blevet gjort forbudte i danmark. Der er dog stadig en risiko her. Risikoen er specielt ved renovering eller fjernelse af gamle tagplader, som ikke lever op til de nye standard, grundet gammelt byggeri. Her bør du være opmærksom på ikke at ødelægge de gamle tagplader, da giften ofte sider inden i pladen, og dermed bliver lukket ud.

Skriv en kommentar