Københavns arkitektur bryder med det traditionelle og skaber et moderne byrum

I 2020 er arkitekturen en anden end den var engang, der er kommet nye idéer og teknologier ind i kampen. Dette ses tydeligt i det Københavnske byrum, hvor det traditionelle og den moderne arkitektur skaber billedet. Et eksempel på det moderne byrum som København repræsenterer omhandler sporten skateboarding. Denne sport har sat sine tydelige aftryk i indretningen af de offentlige møbler. Her ses objekter i byen som tydeligvis har to sider. Den ene er de smukke moderne industrielle strukturer den anden er, at de er lavet til, at skateboarde på. Lad os kigge på Den Røde Plads på indre nørrebro, hvor der tydeligt ses et aftryk af gadesporten. Her findes oprindelige skateparker, som er direkte fokuseret omkring sporten. Samtidig lige ved siden af kan man se strukturer med dobbeltbetydning. Dette kunne være den store bakke bag den røde plads, som nærmest stråler af glæde for skaterne. Denne nye tankegang omkring sport i byrummet har sat sine tydelige spor på København, hvor det ikke er unormalt, at se gadesport i byen. Her kan man se eksempler på de nyeste bystrukturer og by indretnings møbler. 

 

Det er ikke kun skateboarding, der fylder gaderne med autentiske vibrationer. På Den Røde Plads ses også sportsgrene som boksning eller styrketræning. Der findes såmænd en boksering, hvor dedikerede sportsfolk kan mødes og prøve kræfter med hinanden. Der er noget smukt ved, at denne form for indretning skaber et fællesskab, på tværs af sportsgrenene. Det skaber et slags helle for ungdommens færden på gaderne og giver et rum hvor sporten kan udøves i disse rammer. Her kan man mødes med andre ligesindede, som dyrker de samme ting som en selv. 

 

En parallel med det nye og det gamle

Det er specielt unikt for København, at have gade sporten med i billedet når det gælder byrummets arkitektur. Her ses dog ikke kun nye strukturer, men en romantisk parallel mellem det nye og det gamle. Skateboarding har altid været der i bybilledet, siden før 2000 og har medført skader på byinventar. Før der var objekter decideret lavet til skateboarding, blev de strukturer der var nemlig også skatet. De optimerede objekter er et skridt mod en mere moderne indretningen af storbyen og giver muligheder for nyt liv i byen. Man kan sige, at man har mødt sporten på midten og accepteret den ind i byen. Dermed sørger man for, at sporten udøves på pladser og steder, der er designet og indrettet til det. Før så man skatere på alle byens gadehjørner, hvilket skabte ubalance for andre borgere. 

 

Man kunne forvente, at sportsgrene bliver en mere og mere integreret del af byerne rundt omkring verden. København må siges, at være et forbillede for andre storbyer i resten af verden. Dette har meget, at gøre med den moderne tilgang man har til nye tankemønster i København. Også i takt med den store skateboard begivenhed kaldet “CPH OPEN” som hvert år tager sted i de Københavnske gader og stræder.

 

Skriv en kommentar